OSNOVNI IZBORNIK

PRIRUČNIK

ODJEĆA GLAVU ČUVA - ODIJEVANJE NA RAFTINGU

Odjeća za rafting

Kada idete na rafting vaša odjeća mora biti konforna, fleksibilna i dovoljno toplinski izolirana da vas zaštiti od hipotermije. U Dalmaciji imamo klimu koja nam dozvoljava boravak na rijeci bez specijalne opreme od svibnja do listopada. U proljetnim i ljetnim mjesecima na rafting na rijeci Cetini možete doći u majici kratkih rukava, kratkim hlačama ili kupaćem kostimu. Za ostali dio godine dovoljna zaštita su neoprenske čarape zajedno s mokrim odjelom debljine 3 mm i anorkom (šuškavcem).

Mokro odijelo

Napravljeno je od neoprena raznih debljina. Za raftere je najbolji izbor dugo odijelo koje ostavlja ramena i ruke otkrivene, kako bi se moglo nesmetano veslati. Mokro odijelo štiti kožu od direktnog zalijevanja, a kod plivanja zarobljava tanak sloj vode koja vrlo brzo postiže tjelesnu temperaturu. Ovo odijelo raftere štiti i od manjih ozljeda za vrijeme boravka u divljoj vodi.
Kod izbora odjela uz debljinu materijala treba obratiti pažnju i na veličinu. Odijelo mora pratiti konture tijela i usko prijanjati (da spriječimo cirkulaciju vode unutar odijela), ali nam ne smije biti pretijesno.

Suho odijelo

U izgledu i načinu zaštite bitno se razlikuje od mokrog odijela. Umjesto da zarobi vodu uz kožu, ono je ne propušta jer je napravljeno od vodonepropusnog materijala. Ovakva odijela imaju vodonepropusni patent koji nam omogućava brzo i jednostavno odijevanje, a na vratu te zglobovima ruku i nogu imamo lasteks materijal što ih čini vodonepropusnima. Suho odijelo je dovoljno prostrano, pa ispod njega se može odijenuti i nešto odjeće, naravno ne previše da ne sputava normalne kretnje tijela.

Anorak (Šuškavac)

Po dizajnu je sličan gornjem dijelu suhog odijela. Ovaj dio odjeće nas u potpunosti štiti od zaljevanja dok smo u raftu, ali kod plivanja propušta vodu kod pojasa. Najčešće se koristi u kombinaciji s mokrim odijelom, a za toplih dana i sam je dovoljan za zaštitu od hladnoće.
Neoprenske čarape, čizmice i rukavice u kombinaciji ili sa suhim odijelom pružaju nam potpunu zaštitu od hladnoće. Čizmice nam omogućavaju i sigurnije kretanje u raftu te po skliskome obalnom terenu. Za toplih dana preporučuju se specijalno dizajnirane sandale sa samoljepljivim (čičak) trakama.

Prsluci za spašavanje

Prsluk za spašavanje rafteri obavezno moraju koristiti na svakoj rijeci. Oni uz povećanje istisnine u slučaju plivanja također štite torzo od ozljeda i osiguravaju dodatnu zaštitu od hladnoće. Kod odabira prsluka u obzir moramo uzeti dva osnovna čimdbenika: veličinu i istisninu. Prsluk nam po veličini mora odgovarati za cjelodnevno nošenje i ne smije sputavati prilikom plivanja ili veslanja. Treba nam prianjati uz torzo i ne smije biti olabavljen te se penjati preko glave u brzacima. Mnogi prsluci su napravljeni tako da se mogu ugađati raznim veličinama pomoću zateznih traka na ramenima i torzu. Da budemo sigurni da uzimamo pravu veličinu potrebno ih je isprobati nekoliko. Nakon što prsluk odjenemo i pritegnemo iskušajmo ga tako da nas neko uhvati za ramenice i snažno trzne prema gore. Ako prsluk propisno pristaje pri tom će se trzaju samo malo pomaknuti. Ispod prsluka potrebno je nositi neku odjeću za zaštitu od hladnoće. Zbog toga uz pomoć zateznih traka treba ostaviti dovoljno prostora za spomenutu odjeću. Drugi važan čindbenik je istisnina. Osnovna svrha prsluka je održavanje brade i usta nad vodom dovoljno dugo da nam omogući udisaj. Prije odluke o potrebnoj istisnini treba uzeti u obzir vlastite sposobnosti i težinu rijeke niz koju se imate namjeru spuštati. Treba znati težinu rijeke, kolika je vaša tjelesna težina, kakvu odjeću namjeravate nositi ispod prsluka (mokro odjelo povećava istisninu za 3-4 kg, a zrakom ispunjeno suho odjelo i više), i koliko ste dobri plivači. Ako ste slab plivač ili se pak namjeravate spustiti na klasi IV ili V , prsluk s maksimum istisnine će povećati vašu sigurnost dok plivate. Što je istisnina prsluka veća više nas sputava dok veslamo ili plivamo. Prsluci velike istisnine bijeg iz role mogu učiniti težim. Vrsni plivači na rijekama manje klase težine mogu mogu nositi prsluke sa malom istisninom. Budući da je mnogo čimdbenika uključeno u odabir prsluka za spašavanje, pitajte prodavača za savjet ili uzmite nekoliko prsluka da budete spremni na sve.

Kacige

Kacige su postale neizbježan dio opreme na mnogim rijekama, a naročito na divljoj vodi klase IV ili V. Kacige se sastoje od čvrste ljuske, sustava traka ili umetaka za amortizaciju udaraca te trake koja se pričvršćuje ispod brade kako bi kaciga bila stabilnija. Vanjska ljuska može biti napravljena od plastike, karbona ili nekog drugog laganog ali čvrstog materijala. Danas je gotovo nemoguće u renomiranim prodavaonicama opreme za divlje vode naći kacigu čija je ljuska napravljena od inferiornih materijala. Zbog toga pri kupovini kacige najveću pažnju treba obratiti obliku i veličini kacige. Pravilno oblikovana kaciga odgovarajuće veličine treba pokrivati cijelu glavu uključujući tjeme, sljepoočnice i uši ali i omugućavati nesmetano nošenje. Neke kacige imaju i zaštitu za lice i nazivaju se integriranim kacigama i obavezne su u paraglajdingu (padobransko jedrenje). Ove kacige štite veslača od ozljeda pri eventualnom sudaru sa stijenom, udarca vesla ili sudara s drugim veslačem. Kod odabira kaciga obratite pažnju na postavu. Bez obzira koju vrstu amortizacije odaberete, pjenastu postavu ili sustav traka, nećete pogriješiti jer oba sustava pružaju dobru zaštitu. Uz to, kaciga nam treba biti udobna za nošenje i odgovarajuće veličine. Traka na podbratku treba sigurno držati kacigu na mjestu, sprečavajući da spadne nazad i ostavi nezaštićeno čelo, odnosno da sklizne naprijed i zakloni nam vidik.

OPREMA ZA RAFTING IZLET

Ugodan izlet na rijeci lako se može pretvoriti u fijasko ukoliko ne koristimo odgovarajuću opremu. To ne znači da svoj teško zarađeni novac moramo potrošiti na najkvalitetniju moguću opremu, nego da odaberete onu koja je napravljena tako da izdrži sve izazove koja divlja rijeka postavlja pred nas. Na svakom putovanju rijekom trebalo bi imati sljedeću osnovnu opremu: karabine, noževe, zviždaljke, konope, kruške (komad metala koji slobodni penjaći koriste pri penjanju uz okomitu stijenu) , konop za bacanje, statički konop i konop prve pomoći. Karabini su dio opreme koji na rijeci možemo koristiti u različitim situacijama. Možemo ih upotrijebiti pri vezivanju rafta za obalu, kao zamjenu za konope pri spašavanju konopom, ili u kombinaciji s konopom za vračanje rafta u normalni položaj (nakon prevrtanja). Možemo ih zakačiti za prsluk, ali pri tome moramo paziti da pomični dio bude okrenut unutra (prema tijelu) kako bi izbjegli slučajno ukopčavanje u konop, grane ili slično. Nož nam služi da bi odrezali dno prikovanog plovila ili da brzo prerežemo neki od konopa prije nego nekog zapetljavanje u njih dovede do opasnosti. Nož držimo na ramenu ili prsima, zakačenog za prsluk, spremnog za brzu upotrebu. Zviždaljku koristimo za privlaćenje pažnje ostalih sudionika rafting izleta ili za signalizaciju. Gurtna je kratki konop (oko 1,5 metara dužine 5-7mm širine) spojen duplim ribarskim čvorom. Koristimo ga za iste situacije u kojima i karabine, a nosimo ga oko pojasa spojenig karabinom, ili ga pričvrstimo za raft na mjestu gdje sjedi skiper. Kruška je dio opreme koji je ime dobio zahvaljujući svom obliku. Vrlo je korisna kada trebamo osloboditi plovilo omotano oko prepreke. Kruška povećava efikasnost svakog sustava spašavanja u kojem koristimo konope. Za upotrebu na rijeci izaberimo krušku napravljenu od aluminijske legure dimenzioniranu za konop od 11mm. Konopac za bacanje (poznat i kao vreća za bacanje, konop za spašavanje, vreća za spašavanje) je nezaobilazan dio opreme koju moramo imati na svakom riječnom putovanju. Ovaj dio opreme koristimo tako da prema plivaču bacamo vreću, dok drugi kraj konopa ostaje kod bacača. Konop je napravljen tako da pluta na vodi, a vreće su uglavnom u jarkim bojama kako bi je plivač lakše uočio. Kada nije u uporabi vreća treba biti uredno spremljena (konop propisno složen u vreći), kako bi izbjegli zaplitanje. Statičko konop koristimo pri oslobađanju plovila omotanog oko prepreke ili zarobljenog plivača. Takve situacije zahtijevaju vrlo snažan konop s minimumom rastezanja. Takav konop treba biti dug barem 50 metara, a širok 11 milimetara. Komplet prve pomoći je standardni dio opreme na svakom putovanju rijekom. Pri sastavljanju kompleta uzmite u obzir vrstu ozljeda koju možete očekivati na dionici koju želite preći, lokaciju najbliže medicinske ustanove i preporuku stručne osobe.
 © 2007 raft.hr