OSNOVNI IZBORNIK

PRIRUČNIK

KLASIFIKACIJA BRZAKA

Klasa III

Srednji. Brzaci s umjerenim, neujednačenim valovima koji mogu biti komplicirani za izbjegavanje. Kompleksni manevri u brzoj struji i dobra kontrola rafta u uskim prolazima ili oko grebena često su potrebni. Veliki valovi i opasne prepreke mogu biti prisutni, ali ih se lako može i izbjeći. Na velikim rijekama moguće je naići i na jake kontratokove i jake struje. Na preglednim dijelovima preporučljivo je izviđanje, naročito ako taj dio prolazimo prvi put. Ozljede kod plivača su rijetke, a samospašavanje lako.

Klasa IV

Napredni, intezivni, moćni ali predvidljivi brzaci koji zahtjevaju precizno upravljanje raftom u turbulentnoj vodi. Možemo naići na valove koje ne možemo izbjeći ili zakrčene prolaze koji zahtjevaju brze manevre pod pritiskom. Pouzdan kontratok može biti potreban za početni manevar, izviđanje ili odmor. Brzaci mogu biti opasni te zahtjevaju uvježbanu posadu koja je sposobna izvesti potrebne radnje (prebacivanje težine na višu stranu i slično) i kompliciranije manevre. Izviđanje za prvo spuštanje je nekad neophodno. Rizik od ozljeda za plivače kreće se od umjerenog do visokog, a uvjeti u vodi samospašavanje mogu učiniti teškim. Grupna asistencija kod spašavanja često je potrebna i zahtijeva uvježbavanje.

Klasa V

Samo za eksperte. Iznimno dugi, zapriječeni i veoma siloviti brzaci koji izlažu raftere izvanrednim opasnostima. Padovi mogu sadržavati velike nezaobilazne valove i role ili strme prolaze s kompliciranom i zahtjevnom rutom. Brzaci mogu biti veoma dugi između mirnih dijelova pa zahtijevaju visoki nivo tjelesne pripremljenosti. Postojeći kontratokovi mogu biti mali, turbulentni i teško dostupni. Klasa V 10 sve ove čimdbenike može kombinirati. Izviđanje je neophodno, ali često teško izvedivo. Plivanje je opasno, a spašavanje teško i za profesionalce. Prikladna oprema, iskustvo i izvježbane vještine spašavanja bitne su za preživljavanje.

Klasa VI

Ekstremno. Jedan stupanj teže i kompliciranije od klase V. Ovakvi spustovi su ekstremno teški, nepredvidljivi i opasni. Posljedice grešaka su teške, a spašavanje može biti nemoguće. Samo za timove profesionalaca i to po povoljnom vodostaju, poslije pobližeg izviđanja i poduzimanja svih mjera opreza. Ova klasa uključuje brzace koji su samo povremeno prolazni. Svaka od ovih klasa može biti označena plusem ili minusom. Tako je klasa III+ nešto teža od klase III, a klasa IV- nešto lakša od klase IV. Uz ovu postoji još preciznija podjela: Kod svrstavanja klase V. Ta klasa je podjeljena od V1 (lagana klasa V) do V 10 (exstremno teška Klasa V ). Potrebno je napomenuti da su svi postupci klasificiranja pomalo subjektivni i da odluku o tome za što smo spremni i sposobni donosimo sami. Izraz klasa V priziva sliku divljeg svijeta strmih tobogana, prijetećih rola, teško uočljivih prepreka i okomitih padova. Uspjeh i ne uspjeh često utječu na opstanak i naoko lagan spust graniči s umjetnošću. Ako ste ovisnik o adrenalinu, rijeke klase V mogu vam pružiti temeljit test vještina i odvažnosti. Ukoliko ste voljni zakoračiti s one strane konvencionalnog pogleda i iskoristiti svaki dio rijeke u svom njenom punom potencijalu, na kraju otići će te izmijenjenog pogleda na svoje sposobnosti i mogućnosti svog rafta. Rijeke klase IV i V predstavljaju izazov koji ćemo teško naći na lakšim rijekama. Izazov nam mogu predstavljati beskrajni brzaci zakrčeni preprekama ili riječna polja puna rola, posljedica krivog proračuna ili nedostatak opreme mogu biti katastrofalne. Bez prednosti koju osigurava profesionalni vodič, svatko tko se priprema na spust rijekom klase V trebao bi imati vještine i sigurnost rođenu nakon mnogo sati provedenih na rijeci. Te vještine trebamo znati primijeniti u svakoj situaciji na rijeci: sposobnost čitanja i spuštanja niz konfuzne brzake, puno znanje svih spasilačkih tehnika, sposobnost brzog preokretanja prevrnutog rafta, iskustvo u plivanju kroz brzake i poznavanje hitnih medicinskih postupaka. Brzaci klase V nisu mjesto na kojem treba učiti napredni rafting. Umjesto toga vježbanje prevrtanje rafta i njegovo vračanje u pravi položaj na brzacima klase III s mirnim bazenima iza brzaka je jedini ispravni i sigurni put da dobro savladate tehniku. Plivanje vježbajte u brzacima klase II pri čemu pri čemu pokušajte uhvatiti kontratokove, plivajući unazad ili unaprijed preko brzaka. U kontroliranoj situaciji, učinite sve što bi se moglo dogoditi u klasi V i vježbajte brzo i efikasno spuštanje puno prije prvog odlaska na avanturu klase V. Ako u klasi V želite ostati u igri, morate naravno biti u dobroj psihičkoj kondiciji. Dobra forma će pomoći vašem tijelu da izdrži napor plivanja u brzaku. Morate imati snagu da provedete poplavljeni raft oko opasnih prepreka, sposobnost zadržavanja daha tijekom dugog plivanja i vještinu skakanja na višu stranu kada raft naleti na prepreku ili rolu.
 © 2007 - 2018 raft.hr