OSNOVNI IZBORNIK

www.facebook.com/DalmatianAdventures  Rafting avantura na Cetini

www.youtube.com/DalmatianAdventures  Rafting avantura na Cetini

TRIP ADVISOR Rafting Cetina Omis

Rafting avantura na Cetini

rafting avantura na Cetini

Rafting avantura na Cetini

Rafting avantura na Cetini

Rafting avantura na Cetini

Rafting avantura na Cetini

rafting avantura na Cetini

Rafting avantura na Cetini

Rafting avantura na Cetini

Pogled na CetinuIzvor

Mlinica

Rjecica Ruda

Crkva Svetog Spasa iz IX stoljeca

Kanjon Rumine

Cetinska idila

RAFTING AVANTURA NA CETINI

Naša avantura cetinom počinje ovako:

RAFTING BOOK NOW!

RAFTING AVANTURA NA RIJECI CETINI KOD OMIŠA

Rafting avantura započinje u Omišu, na velikom parkingu koji se ne naplačuje 200metara uzvodno od omiškog mosta, na cesti koja vodi prema izlatištu Radmanove mlinice odmah iza tunela. Tu se ukrcajete u minibus ili kombi (ovisno o broju zainteresiranih turista za rafting izlet). Kombi ili minibus čete sigurno prepoznati po crvenim gumenim rafting čamcima koji su ili na kombiju ili na prikolici koju on vuče za sobom, a na svakom crvenom rafting čamcu piše s strane www.raft.hr (FOTO) . Rafting izlet se organizira svaki dan s polascima u 08:30 i 13:30 sati iz Omiša ( rafting izlete je potrebno prethodno nekoliko dana unaprijed najaviti na brojeve telefona +385(0)91 5906386 ).

Prema startu krečemo čim se svi ukrcaju. Vožnja traje nekih 25 minuta i za vrijeme vožnje oduševit će vas prekrasan kanjon rijeke Cetine i zelenilo tog kraja. Nakon 5-6 minuta vožnje stižemo na izletište "Radmanove mlinice" koje će biti za nekoliko sati mjesto kraja naše avanture. To je još jedno mjesto gdje ukrcavamo turiste izletnike. Put dalje nastavljamo vožnjom krivudavim serpentinama kroz prekrasnu zelenu šumu kroz koju se nazire kanjon rijeke Cetine. Laganom vožnjom kroz sela omiškog zaleđa dolazimo na startno mjesto odakle počinje riječni dio rafting avanture, poznat pod imenom Pavića most (po starom rimskom mostu) koji dan danas služi svojoj svrsi. Tu izlazimo iz minibusa, dopumpavamo gumene brodove (raftove), a svaki turista dobiva pojas za plivanje, kacigu za glavu, veslo i u slučaju hladnog ili kišovitog vremena svi sudionici rafting avanture dobivaju neoprenska odjela koja ih tšite od hladne vode. Tek kada su svi obukli svu opremu na sebe skiperi (rafting vodići) raspoređuju turiste u rafting gumene čamce tako da u svakom rafting čamcu bude po 8 rafting turista i jedan iskusni skiper. Naša udruga posjeduje 10 gumenih čamaca za rafting (raftova), tako da se pri svakom rafting izletu mogu spustiti 80-ero turista odjedamput zajedno. (FOTO) Sada svaki skiper sa svojom posadom uzima raft i svu opremu te je nosi do rijeke koja je na tom dijelu mirna.

Kad se svi smjeste u svoje gumenjake, skiperi će ukratko svojim posadama objasniti kako se vesla, što trebaju ućiniti ako ispadnu na mirnom djelu rijeke a što ako ispadnu na brzacima uz obavezno pitanje "Da li svi znate plivat???" ( Mislim da je sasvim razumljivo zatšo ovo pitanje), te svi turisti moraju naučiti pet osnovnih rafting komandi, a to su: svi naprijed, svi nazad, ljeva nazad, desna nazad i svi u brod ili popularna "BOMBA". Prve četiri komande se odnose na veslanje, a kod pete komande svi trebaju sjestu u rafting čamac. (FOTO - VIDEO) Prvi dio od 9 km kojih moramo priječi rijeka nije toliko brza, pa na tom djelu posada se uvježbava pravilnom veslanju i naravno kao pravi omiški gusari, rafting čamci se međusobno napadaju i prskaju, što je za vrijeme ljetnjih mjeseci jako zabavno. (FOTO) Priroda prekrasna, rijeka je biserno čista i puna je ribe, pataka, a ponekad se mogu susresti i kornjaće, a svuda okolo naših glava lete prekrasni plavi vilin konjici. (FOTO) Ubrzo prolazimo kroz dva tunela od granja gdje do izražaja dolazi uigranost posade rafta. (VIDEO) Nakon toga dolazimo u dio rijeke koji je tehnički dosta zahtjevan, pa se dobro moraju slušati komande skipera. Skiperi taj dio zovu "labirint" (VIDEO) . Dolaskom na malo jezero zastajemo 10-tak minuta da bi se turisti mogli okupati i rashladiti u modrozelenoj rijeci. (FOTO) Na rafting avanturu mogu ići i djeca (za djecu imamo posedne male prsluke za plivanje i kacige) u pratnji roditelja i/ili staratelja. (FOTO) Sljedeče mjesto gdje zastajemo je mala brana gdje turisti mogu okusiti pravu ičstu izvorsku vodu, odmoriti se i pojesti vočnu okrjepu. (FOTO - VIDEO) Za to vrijeme, dok se turisti odmaraju, skiperi će prebaciti prazne rafting čamce preko male brane, i spustiti se niz jako opasni brzac Oblačnik. (VIDEO) Potom, svi turisti ponovo ulaze u rafting čamce. Odavde, pa sljedećih nekoliko kilometara poičnje najbolji i najbrži i najzanimljiviji dio rafting avanture na rijeci Cetini. (VIDEO)

Tijekom cijele rafting avanture fotograf s profesionalnim digitalnim fotoaparatom u vodonepropusnom kučištu marke Olympus 5060 Wide Zoom , mju 720SW ili mju 1030SW fotografira na najzanimljivijim djelovima sve sudionike rafting avanture te, neposredno po završetku raftinga turisti mogu kupiti CD s svojim fotografijama rafting avanture po cijeni od 20eura za CD. Uobičajno na CD-u se nalazi oko 150 prekrasnih rafting fotografija. (FOTO)

Slap "Studenci" je nešto što treba vidjeti. Nije velik, ali ući ispod njega je prava avantura. Igra sunca i sjene na lišajevima ispod slapa je prekrasna. (FOTO - VIDEO) Sada slijede veoma zanimljivi brzaci i najbrži dio ove rafting avanture, i savladavanje skiperima dobro poznatog brzaca "Z". Na tom mjestu jako je vanžo pomno slušati skipera jer u protivnom može doći do prevrtanja. "Z" je mjesto gdje adrenalin maksimalno skaće (FOTO - VIDEO)

Nakon prolaska kroz brzac "Z", zastajemo nakratko da bi promatrali ostale rafting čamce kako će oni to ućiniti. Ispred nas još je 10-tak jako zanimljivih brzaca, a jedan od njih je svakako brzac "Javornica". Karakteristično za njega je da je veoma uzak (prolazi se doslovno kao kroz iglenu ušicu - između velike stijene i kamena koji samo malo viri iz rijeke). Tu dolazi na vidjelo koliko ste dobar tim, koliko dobro veslate i sluašte komande skipera, i koliko je sam skiper spretan, da provuče rafting čamac između stijene i kamena, što na prvi pogled izgleda nemoguće. (FOTO) Nakon uspjenšo savladanog brzaca Javornice, dolazimo na predio zvan "Tisne stine" turistima se omogučuje da isprobaju svoju vještinu skakanja u rijeku s stijene visoke 2-4 metra. Rijeka podno stijene je duboka oko 8 metara, i dno rijeke na tom mjestu nema nikakvih sakrivenih podvodnih kamenja. (FOTO - VIDEO) Nedaleko od mjesta gdje smo skakali u rijeku, dolazimo na mjesto na kojem je snimljen prizor za poznati američki western film "Winnetou". Ovo mjesto se zove Tisne stine, kanjon rijeke Cetine je ovdje jako uzak i prekrasan, kao iz filma. (FOTO - VIDEO) Još 25 minuta prekrasnim mirnim i zelenim krajolikom rijeke Cetine s nekoliko brzaka. (VIDEO) Često na malim brzacima i zanimljivim mjestima skiperi zajedno s posadom čamca se malo zezaju i obično zavrte nekoliko krugovo s gumenjakom, što je jako zabavno. (VIDEO) I evo nas na kraju naše rafting avanture u izletituš Radmanove mlinice. Svu opremu (kacige, vesla, pojaseve) ostavljamo u raftu kojeg iznose svi turisti zajedno na obalu. (FOTO)

Udruga "Rafting" če vas minibusom vratiti ponovo u grad Omiš. Rafting je avantura koja traje 3-4 sata, ali o njoj se priča godinama (a kad doživljaj potvrdite sa slikama svi će vam zavidjeti što ste proižvjeli). Mnogi se zadivljeni ljepotama rijeke Cetine i adrenalinom koji izaziva rafting avantura vraćaju njoj ćim ponovno nađu slobodnog vremena.

E pa vidimo se!

Napisao: Bruno Janeček


FILM - RAFTING AVANTURA NA RIJECI CETINI ( trajanje 06:30 - 43.5 Mb )


Vrijeme trajanja rafting avanture: 3-4 sata.

Vrijeme polaska: svaki dan u 8:30 i 13:30 sati iz grada Omiša u periodu od 1.IV.2024-1.X.2024.

Cijena: 40 eura po osobi .

Naš kapacitet: posjedujemo 10 rafting čamaca za osam turista, te je naš maksimalni kapacitet grupa od 80 turista koji se mogu uputiti u jutarnjem terminu na rafting avanturu i isto toliko u popodnevnom terminu.

Opremu koju osiguravamo: prsluke za plivanje, zaštitne kacige, vesla, neoprenske cizmice i u slučaju hladnog i kišovitog vremena neoprenska odjela svih veličina (XS, S, M, L, XL,XXL).

Rafting vodici imaju rafting licence ( IRF rafting licence - International Rafting Federation licenses )

Što trebate ponjeti s sobom: suhu odječu koju čete obući na sebe nakon rafting izleta, ručnik i kremu za sunčanje.

Rafting foto: Profesionalni fotograf s digitalnim vodonepropusnim fotoaparatom fotografira sudionike rafting avanture tijekom cijelog rafting izleta na najzanimljivijim mjestima od starta do cilja, te ako želite možete nakon rafting avanture kupiti CD s vašim fotografijama. Uobičajno na CD-u se nalazi oko 100-tak fotografija. Cijena CD-a = 20 eura.

Napomena: Na rafting izletu mogu sudjelovati sve osobe od 7-77 godina. Za rafting izlet nije potrebno nikakvo predznanje o raftingu i nikakva posebna tjelesna spremnost. Rafting izlet je potrebno najkasnije rezervirati 1-5 dana prije njenog izvođenja.

Informacije i rezervacije: +385(0)91 5906386 rafting@net.hr

Pozivamo turističke agencije da nam se jave radi dogovora za nastupajuću ljetnu sezonu. Rafting sezona počinje 1.IV.2024 i završava 1.X.2024  (c) 2024 raft.hr