OSNOVNI IZBORNIK

Black Water Rafting avantura u spiljama Waitomo, New Zealand

KIA ORA (dobro došli) !!!

Moja djevojka i ja "Tanja i Bruno" proveli smo tri prekrasna mjeseca (2004 na 2005 -oko Bozica i Nove godine) na New Zealandu. Obišli samo cili sjeverni i južni otok. Prekrasna zemlja, iza svakog kantuna nešto novo. Juzni otok je jedna velika prekrasna prića: nacionalni park Abel Tasman, rafting avantura na Shotover rijeci blizu Queenstoown, pingvini, morski lavovi, dupini u regiji Catlins, prekrasni veliki gustera "Tuatara" za kojeg kažu da je iz dinastije dinosaura.

Najvise hrvata je na sjevernom otoku u Aucland-u (predgrađe Henderson),te sjevernije od Auclanda.Tu je i nekoliko hrvatskih to jest dalmatinskih klubova, ogromna kauri drveca te priču o hrvatima - dalmatincima koji su kopali kauri drveca iz zemlje(ogromna drveca koja su pala prije par tisuca godina te ih je prekrila majka zemlja stoljećima) u potrazi za gumom(smolom). U centralnom dijelu sjevernom otoku oko grada Rotarue saznati smo puno o Maurima, njihovim obićajima i kulturi te uživati u prekrasnim jezerima. U pečinama Waitomo mozete probati black water rafting, jedinstveni rafting koji se događa 60-tak metara ispod zemlje.

S New Zealanda smo se vratili s više oko 3500 prekrasnih fotki i kratkih filmova ljepote i divote što samo doživjeli na New Zealandu doživjeli.

Od sveg srca se nadamo da ćemo uskoro opet posjetiti New Zealand, jer ponekad nas hvata nostalgija za ljepotama koje smo vidili i doživili tamo.

bruno


 

Black water rafting avantura

Došao je i taj dan, idemo na rafting, rafting koji se odvija u rijekama koje teku kroz pečine nekih 65 metara ispod zemlje. Na početku upoznajemo vodiče koji če nas voditi kroz ovu avanturu. Za vodiče smo dobili jednu djevojku i dečka. Dobijamo i suha neoprenska odjela koja štite cijelo tijelo od hladne vode, čizmice za noge i kacigu s svijetiljkom na glavu. Mi grupa od 9 turista i dva vodiča sjedamo u kombi i za nekih 10-tak minuta smo na startu naše avanture. Prvo svako dobiva po jednu napuhanu unutrašnju gumu od auta, te nam onda vodići objašnjavaju što nas to ćeka, i objašnjavaju nam instrukcije koje moramo zapamtiti i naućiti. Pogledajte kratki video o tome. Nakon kratkih uputa na suhom s gumama skaćemo u rijeku da bih se malo privikli na sve ovo. Ponovo izlazimo na suho, te opet sjedamo u kombi, koji nas nakon još nekih 5 minuta vožnje dovodi do ulaza u pečinu gdje počinje naša avantura.

Ulazimo jedan za drugim u pečinu, palimo svjetiljke na glavi i ulazimo u jednu prostoriju gdje nam vodiči još jednom ponavljaju kratke upute. Sjedamo u te gume i provlačimo se kroz tunele, niz prekrasne pečine, kroz koje nas nosi kristalno čista rijeka. Na ravnim dijelovima, jedno drugo hvatamo za noge, te kao zmija provlačimo se kroz lavirint pečina i uvijek moramo slušati onoga prvog (nagni se lijevo, nagni se desno, sagni glavu...). U jednom trenu dolazimo u na jedan pravac gdje stajemo, te nam vodići govore da ugasimo lampe na glavi. I tada, otvara nam se jedan novi svijet. U totalnom mraku na dubini 65 metara ispod površine milijon malih zvjezdica, da zvjezdica. Pa naravno da to nisu zvjezdice već tisuće i tisuće svitaca koji svjetle u mrklom mraku. Kao pravo veliko zvjezdano nebo s tisućama zvijezda. Pokušao sam, ali nisam uspio fotografirati to zvjezdano nebo koje prave svici, jer za to je potrebna posebna foto oprema, iako moj olympus 5060-wide zoom je bio u vodonepropusnom oklopu i izgledao je super profesionalno, ali to nije mogao da snimi. To mu je bila prva uporaba u vodi u rijeci ispod zemlje, i položio je s najboljom ocjenom svoj ispit, te ga sada koristimo svakodnevno za fotografiranje turista na rafting avanturi na rijeci Cetini.

Provlačenje kroz lavirint pečina traje oko 90 minuta i jako je zabavan. I napokon nakon nešto više od uru i pol ugledali smo svjetlo i shvatili smo da se bližimo kraju naše avanture. Tanja i ja smo uživali u ovoj prekrasnoj adrenalinskoj akciji u pečinama Waitomo te bih je preporučili svim mladim ljudima. Stvarno jako dobro. Nadam se da ču imati u budučnosti priliku još koji put se vratiti i uživati u adrenalinskim radostima back water rafting avanture.

tekst napisao, fotografije i video snimke napravio:rafting vodič Bruno Janeček ožujak 2006

 

VIDEO - Black Water Rafting

video

Black Water Rafting, pečine Waitomo, New Zealand.

trajanje 02:17 - veličina 9.3MB 

FOTO GALERIJA - Black Water Rafting

 © 2007 raft.hr