RAFTING je spuštanje pneumatskim čamcem niz divlju rijeku.

PADDLE RAFT naziva se čamac u kojem svi veslaju kanu-veslima.

OAR RAFT čamac je u kojem skiper vesla parom vesala kao u barci ili skifu, a putnici mu mogu pomagati kanu veslima.

CATARAFT je čamac s dva trupa, odnosno dvije napuhane "cijevi", između kojih je metalni okvir na kojem se sjedi i vesla punom parom kao u oar-raftu.

FLIP je prevrtanje, a HIGHSIDING bacanje s kraja na kraj rafta kako bi se prebacivanjem težine spriječio flip.

KRATKI PLIVAČ onaj je koji je ispao iz čamca a može ga se dohvatiti rukom ili veslom i uvući natrag u čamac, a DUGOM PLIVAČU treba dobaciti uže jer ga je bujica odnjela predaleko od rafta.

ROLA (HOLE) veliki je val koji se "ruši sam u sebe". Upravo je on najčešći krivac za prevrtanje i ispadanje.

Iz NASMIJEŠENE role ("smiling hole") plivač će brzo otplivati niz struju, a NAMRGOĐENA ("frowning hole") može dugo zadržati plivača ili čamac. Ona je krivac za večinu tragedija na rijekama.

HEADCOUNT je "prebrojavanje glava", postupak koji svaki skiper-vodič rafta obavlja nakon flipa, to jest izlaska iz velike role ili brzaca.

SURFING je jahanje na roli koja zadržava čamac, rodeo u kojem nikad ne znate na koju će te stranu odletjeti, kada će te se prevrnuti i koliko će sve to trajati.

DOWNTIME je vrijeme koje plivač nakon flipa ili ispadanja provede pod vodom, obično povučen snažnim virom unatoč prsluku za plivanje. Downtime je i noćni dom raftera sa Zambezija, zapravo disco u podrumu bara u Victoria Fallsu, u kojem se zabava nastavlja i nakon što se Explorer´s u ponoć zatvori.

(Ž. K.)

zatvori prozor